Forbrukslån til bil og båt

For mange av oss er bilen et uunnværlig onde og en ren nødvendighet for å få hverdagen til å henge sammen. Den er et transportmiddel mellom hjemmet og jobben, til og fra butikken og når barna skal kjøres frem og tilbake til trening eller andre fritidsaktiviteter. Derfor trenger vi gjerne en bil og mange familier har også to biler. Når det så er tid for å bytte ut bilen med en ny eller behovet for bil nummer to melder seg, så kan det bli nødvendig med finansiering og det kan fort bli en større utfordring om dere ikke har lagt penger til side.

De fleste ordner finansiering via forhandleren og det er mulig å få en veldig bra rente på billån. De laveste satsene ligger på mindre enn 5 % og det må sies å være fornuftig. Men, spesielt når det gjelder eldre biler så er det ofte slik at banker og finansieringsselskaper ikke vil godkjenne et slikt lån. Skal du kjøpe en nyere eller helt ny bil så er det sjeldent noe problem med finansieringen, men er det en eldre bil så er det ikke uvanlig å måtte finansiere denne via et forbrukslån. Vi skal derfor se litt på mulighetene for å bruke et forbrukslån til å kjøpe seg en bil.

 

Finansiering av bil

En av utfordringene med å kjøpe en bruktbil er nettopp dette med finansieringen. De fleste banker vil gjerne finansiere en ny bil, men når det f.eks. er snakk en eldre bilmodell, så blir svaret gjerne et nei. Dette skyldes at biler fort mister verdi når de kjører ut fra forhandleren og med eldre biler går det enda raskere. Dette trenger ikke å bety at bilen ikke er noe verdt, men for banken som kun ser på tall så blir det et usikkerhetsmoment og velger de heller å si nei. Som allerede nevnt finnes det løsninger og en av dem er å ta opp et forbrukslån.

Med et forbrukslån kan du bruke lånet til det du måtte ønske, inkludert en ny bil. Du kan selvsagt også kjøpe en ny bil med et forbrukslån, men her vil du få en bedre rente med et billån. Skal du til gjengjeld kjøpe deg en brukt bil hvor banken ikke vil godkjenne finansieringen, så kan du benytte deg av et forbrukslån. Du kan låne inntil kr 500 000 og bruke hele summen til en bil om du skulle ha lyst til det. Du bør selvsagt tenke på at renten er en del høyere her og derfor bør du kanskje ikke kjøpe en veldig dyr bil og finansiere denne med et forbrukslån.

 

Sjekk alltid flere långivere

Når du skal finne et forbrukslån for å kjøpe en bruktbil, så lønner det seg å finne det billigste lånet. Du bør derfor ikke ha hastverk, men i stedet finne ut hvilken bank eller finansieringsselskap som tilbyr deg de beste vilkårene. Du kan bruke en av de mange sammenligningssider som finnes på nettet og slik finne ut hvilke banker som tilbyr den laveste renten. Alternativet er å bruke en lånemegler som kan hjelpe deg med å finne et billig forbrukslån. En lånemegler vil sende søknaden din til en rekke banker som de samarbeider med og de av disse som mener de kan tilby deg lån, vil sende et tilbud. Siden lånemegleren sender mange kunder til banken, vil du formentlig også få et bedre tilbud enn hvis du søker alene. Samtidig er det mye enklere for deg som kunde.

Hva skal til for å få lånet godkjent?

Du må oppfylle noen standardkrav for å få lånet godkjent. En ting er at du må ha fylt 20 år hos de fleste banker og finansieringsselskaper. Du må i tillegg ha en fast inntekt som overstiger minst kr 200 000, ha fast adresse i Norge og flere banker krever også at du er norsk statsborger eller har bodd her i minst tre år. Sist, men ikke minst, kan du ikke ha noen inkassosaker eller betalingsanmerkninger. Utover dette er det ikke noen spesifikke krav annet enn at den uansett må gjennom en kredittvurdering som avgjør om søknadens videre skjebne. Før du sender inn en søknad bør du tenke deg godt om og bestemme deg for om det er lurt å finansiere et bilkjøp med et forbrukslån og ikke minst om økonomien din tillater at du betaler et fast beløp hver måned i avdrag.

Hva koster lånet?

Det er selvsagt rimeligere med et billån gjennom banken eller forhandleren hvor de har sikkerhet i bilen, men når det er eldre biler så lar ikke dette seg gjøre. Her kan du bruke et forbrukslån som finansiering og dette koster selvsagt noe mer i rente. Presis hvor mye du må betale kommer litt an på resultatet av kredittvurderingen som banken foretar når du har sendt inn søknaden. Den laveste effektive renten ligger gjerne på 10 %, men da kreves det at du har en solid inntekt og lite eller ingen gjeld. Det er fullt ut mulig å finne et lån med en rente på mindre enn 15 % og du bør derfor innhente flere ulike tilbud for å få den beste rentesatsen. Om du mottar tilbud med en rente som er høyere enn 15 % bør du sjekke flere steder, da det fort blir veldig dyrt om du må betale 17-18 % i effektiv rente på et forbrukslån.
Få lånet godkjent først
Til tider kan det gå fort med kjøp og salg av bruktbiler og samtidig kan det ta flere dager før alt er på plass med et forbrukslån. Du bør derfor bestemme deg for hvor mye bilen skal koste og deretter sikre deg et lån. Så snart lånet er godkjent, vil du få pengene utbetalt og da kan du begynne jakten på den bilen du ønsker deg. Så snart du finner den kan du slå til og betale for bilen uten å måtte vente på finansieringen skal bli godkjent. På den måten sparer du deg selv for eventuelle ergrelser om bilen skulle bli solgt mens du venter.

Hold deg oppdatert på : KapitalKassens blogg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *